Špricer ali dobra flaša vina?
Špricer je v Mariboru še vedno ena izmed najbolj priljubljenih pijač. To je dejstvo. Ampak, zakaj je temu tako? Veliko ljudi se bo v restavraciji še vedno odločilo naročiti deci deci ali pa kar liter liter po domače. Res je, da te odžeja in še poceni je. A se vedno več gostincev odloča, da klasičen špricer umakne iz ponudbe ter raje ponudi deci vina z malo steklenico radenske, kar pa ceno krepko dvigne. To je s tem namenom, da cene vin višjih kakovosti nebi bile toliko dražje. Zaradi tega se morda več gostov nato odloči za kozarec kvalitetnega vina iz buteljke.
Vedno več Mariborčanov poseže
po sonaravnih vinih.
Bolj naravna
Naravna vina so narejena z minimalnim poseganjem v proces pridelave, kar pomeni, da so bolj naravna kot običajna vina. To pomeni, da se uporabljajo naravni postopki za fermentacijo in zorenje vina, brez dodajanja kemičnih aditivov, kot so sulfiti, in brez filtracije ali dodajanja drugih snovi.
Bolj okusna
Zaradi uporabe naravnih postopkov pridelave imajo naravna vina edinstvene okuse in arome, ki odražajo terroir, iz katerega izvirajo. Ker se ne uporabljajo dodatki, kot so sulfiti, je okus vina bolj jasen in pristen.
Bolj zdrava
Naravna vina ne vsebujejo kemičnih dodatkov, so lahko bolj zdrava za pitje. Dodatki, kot so sulfiti, lahko povzročijo alergijske reakcije pri nekaterih ljudeh, zato so naravna vina bolj primerna za tiste, ki imajo občutljivost na te snovi. Poleg tega so naravna vina bolj polna hranil, kot so antioksidanti in flavonoidi, ki so koristni za zdravje.

Vedno več Mariborčanov poseže tudi po sonaravnih vinih. To pa zaradi vedno večjega števila restavracij in barov, ki takšna vina vključujejo v svojo ponudbo. Edini problem, ki lahko tu nastane je ta, da natakar tega vina sam ne zna predstaviti ter posledično tudi prodati.
Morda je pojem sonaravno vino še vedno tako velik bau bau, da si ga gostje tudi enostavno ne upajo naročit saj imajo predstavo, da je vino morda pokvarjeno ali pa premočno za njih. Stil naravnega vina se je skozi zadnja leta seveda tudi spremenil, zdaj več ne najdemo tako velikih napak v vinih, vinarji pa tudi vedno bolj posegajo po pridelavi belih vin brez maceracije, kar je gostu, ki morda ni največji ljubitelj naravnih vin, bolj pri srcu.


Po lastnih izkušnjah iz dela po Mariborskih restavracijah vem, da če gostu na enostaven in atraktiven način predstavimo sonaravna vina, jih bo z veseljem poskusil. In ko enkrat poskusiš vina, ki so ekološka, biodinamična, tudi tista macerirana, potem ne greš zlahka več nazaj na klasična vina.